Måste jag har säkerheter vid smslån?

Hus och villa brukar oftast pantsättas när det kommer till att låna. Hur fungerar det om jag inte äger en villa, båt eller bil? Utgångspunkten för den här hjälpen är att vi hjälper dig genom att berätta hur du tar ett smslån utan säkerheter. Regleringen för smslån är inte lika stark som den som gäller vid så kallade bolån alternativt blancolån, även om ett smslån är att anse som ett blanco lån. Säkerheter har varit ett sätt sedan urminnes tider att försäkra sig om att den som lånar av en bank eller annat kreditinstitut verkligen betalar. De går ända tillbaka till den kanske första lånegivaren och institutionen pantbanken, där lämnas personliga tillhörigheter tills dess att du betalar den skuld som du får i och med lånet. Här fungerar dina personliga saker som en slags säkerhet.

Finansinspektionen har rekommenderade långivare att för mindre belopp inte begära in säkerheter utan istället öka den del som kallas ränta. På så sätt blir smslån ett lån som går att ta utan att visa på några säkerheter. För att minimera den risk som uppstår när en låntagare lånar utan säkerheter har branschen kommit på flera olika sorters sätt. Vissa av dessa sätt är enklare och det är istället extra avgifter som påförs i samband med att smslånet ska tas ut. Det står aldrig att avgifterna är för att ett smslån är taget utan säkerhet, det är istället något som branschen har satt som standard. Det är inte heller bara extra avgifter som tillkommer är du inte har några säkerheter. Det är också en ränta som är avsevärt högre än den som lån med säkerhet har.

Att låna utan säkerhet är en befrielse för många som bara behöver den där lilla påfyllningen i plånboken. Det är relativt nytt på den finansiella marknaden och det är ett välkommet tillskott att kunna låna utan säkerheter.