Billiga tavlor – En guide

En tavla är något som de allra flest upplever som dyrt och kanske till och med så att de aldrig någonsin skulle kunna köpa en tavla. Tursamt så finns det billiga tavlor att köpa på nätet. Billiga tavlor är inte sämre än dyra tavlor. Det som brukar skilja mellan en billiga tavla och en dyrare tavla är framförallt digniteten och varumärket hos den som målat eller tecknat själva motivet. Konstnären är den enskilt största faktorn vid prissättning av en tavla.

En tavlas prissättning går igenom flera steg, till att börja med så handlar det om vem som faktiskt målat motivet. Därefter så kommer upplagan, alltså i hur många upplagor finns tavlan? Vissa tavlor säljs som en enda och det är originalet. Andra trycks i flera upplagor så kallade litografier. Dessa betingar ett mycket lägre pris. Det finns tryckta litografier där det finns ett satt antal, de är generellt dyrare och här är värdet att det endast finns en liten serie av alla tavlor. Efter antalet och konstnären så kommer den teknik som tavlan har målats med. Är det en akrylbaserad målning, eller är det skissat med blyerts. Här skiljer sig teknikerna åt oerhört och framförallt är det både den kunskap som krävs för att genomföra tekniken. Stora oljebaserade tavlor hör till dem som brukar få det absolut dyraste slutpriset när det auktioneras ut.

Billiga tavlor

Slår du samman allting ovan kommer du ganska lätt att kunna navigera i konstens värld och då kommer du att förstå varför viss tavlor är dyrare än andra. Det absolut bästa du har med dig efter att ha läst den här artikeln är att du kommer kunna se när en tavla är billiga. För utifrån det som skrivits, så vet du vad som gör en tavla dyr. Ser du en tavla som omfattas av kriterierna ovan och den inte har ett högt pris, då har du hittat en billiga tavla.